Annons:
ToppBlogg.se Lägg till din blogg
visa alla Allmänt Bil/MC Data/IT Ekonomi & Finans Film/Tv Filosofi/Religion Fotobloggar Företagsbloggar Hem & Inredning Humor Hälsa Kultur Litteratur Marknadsföring Mat Miljö Mode & kläder Musik Nöjen Personligt Politik Resor Sex & Samlevnad Shopping Spel & Dobbel Sport Teknik Lägg till blogg logga in & ändra blogg Om ToppBlogg.se / faq Kontakta oss

Sybariterna

En blogg där en sybarit delger sina betraktelser. En massa recept och vin recensioner.


Homepage » Besök Sybariterna

Inlägg i Sybariterna

Tomatbröd smaksatt med vitlök och timjan
Jag fick smaka på ett otroligt gott tomatbröd som var smaksatt med timjan och vitlök, otroligt gott. Receptet är enkelt och resultatet talar för sig självt. Recept på Tomatbröd Dag 1 Jag sätter igång den lilla degklump som jag har i kylen med 550 gram vetemjöl special och 350 gram vatten. Låter det stå i rumstemperatur över natten. Dag 2 Jag tar 800 gram av resultatet som fått vakna under natten tillsammans med: 800 gram vetemjöl special 500 g krossade tomater 20 gram salt riven vitlök olivolja timjan Metod Knådar i maskin i ca 10 minuter, lägger i en oljad låda för att jäsa i ca 4 timmar (dubbelstorlek). Lägg upp på mjölat bord och dela upp i lagom bitar. 250 grader i ugnen och grädda tills det är en innertemp på 98 grader. Done! Brödet passar mycket bra till det grillade och till soppor. Lycka till!

Bodegas Roda – Roda 2004
Jag fick celebert besök en kväll i början på augusti, det var svågern och kocken som var sugna på lite vin och mat. Maten fick bli kött och lite rotfrukter, till det gjordes det en tomatsky, väldigt gott. Jag fick känslan att jag ville testa en spanjor från Bodegas Roda nämligen Roda 2004 (nr 96337). Det är inte ofta jag provar spanska viner så detta tillfälle passar perfekt. Doften är lite knuten från första början men öppnar sig efter en stund i glaset, en doft av plommon och salvia är det jag kan urskilja. Det är nog smaken som ger mig störst intryck, fat, tobak och plommon gör att man ler lite inombords. Betyg 82

Vin på PET flaska
  Tillåt mig att bli fundersam när jag håller i en “flaska” rosévin, som jag tänkte kunde vara roligt att prova, när jag upptäcker att den är en PET flaska. Ni kanske tycker att jag är ouppmärksam eftersom jag inte såg det innan jag faktiskt höll i flaskan? Ja, jag kanske kan hålla med men jag är helt enkelt inte van att hålla i just vin som levereras på PET. Det är lite mycket finlandsfärja för mig men jag kanske är svår? Vad jag än tycker så satsas det fantasisummor på att faktiskt hitta ett alternativ till glasflaskan, dels för att tillverkningskostnaderna skulle minska radikalt och att faktisk miljöpåverkan skulle bli minimal i jämförelse. Jag vet inte om jag är för eller emot, det är en ganska svår fråga eftersom man vill ju så klart göra sitt för miljön. Men samtidigt vill man ju inte köpa vin som är av lite lägre kvalitet och man vill vara säker på att det går att lagra viner i denna nyframtagna flaska, utan att det blir dåligt av plasten. Jag kommer givetvis böja mig om jag upptäcker att alla mina favorit viner kommer i denna “fantastiska” PET variant, men tills det händer är jag ganska nöjd med mina glasflaskor som jag kan gå och peta på i källaren. Vad det gäller vinet på bilden så lämnar jag ingen kommentar.

Lunch på Rolfs kök
Idag har det varit en bra dag, tåget var inte försenat, ett mycket bra möte för att sedan avslutas med en lunch på Rolfs kök. Jag har varit lite sugen att äta på Rolfs kök sedan jag läste en recension som sa att de höll hög kvalitet på service som mat. Jag och min kollega blir vänligt mottagna och sätter oss vid ett bord vid fönstret, det är lite upphöjt så man väntar sig nästan att någon av oss ska bryta en vrist men det går bra denna gång. Vi blir serverade lite bröd med en färskost och lite smör som tillbehör. Det serveras en liten soppa som förrätt, det är en paprikasoppa som smakar gudomligt i all sin enkelhet. Bra smak med balanserad hetta, riktigt god. Eftersom vi var lite sena till lunchen så var tyvärr fisken slut så det fick bli kalvfärslimpa med morötter och potatispuré.    Det är aldrig fel med kött och potatis, speciellt inte när man har jobbat lite med att maten faktiskt ska smaka. Det är på lite för många ställen man blir serverad lunch där det inte smakar så mycket, det är inte fallet på Rolfs kök. Det är en jättebra rätt som har en sky som har en stor smak och hela rätten är bra balanserad. Helt klart en av de bättre luncher detta år, frågan är om det inte är den bästa. Mitt råd är alltså gå dit och det Pronto!

Lingonsylt passar till allt
Jag är uppväxt med att lingonsylt passar till allt, köttbullar, fiskpinnar och ärtsoppa. Att jag gillar lingon fortfarande är nog ganska konstigt egentligen men det är ruggigt gott. Eftersom jag har hela frysen full av lingon så passar det att sylta detta innan man ger sig ut i skogen efter nya. Här kommer ett recept som är beprövat under många år. Recept på lingonsylt 3 dl vatten 750 g socker 1 kg bär Metod Rensa lingonen, skölj och väg dem. Häll dem i syltgrytan tillsammans med vattnet. Koka upp och låt bären koka kraftigt ca 15 minuter. Ta grytan från värmen och rör ner sockret, lite i taget. Fortsätt att röra tills sockret smält och rör sedan då och då tills sylten har kallnat. Skumma sylten och ös upp den i väl rengjorda och torra burkar eller krukor. Detta kan man alltså applicera på varje kilo lingon man har tillgång till. Vatten och socker är bara att dubblera om man har exempelvis 2 kg bär. Är nu lingonen frusna kan det vara bra att hoppa över vattnet.

Örtpolenta till grillat lamm
Grilla är nog bland det mest rogivande man kan göra på sommaren, att tända en eld! Ja det är kanske elden som är så härlig eller doften av tändvätska som förångas när elden sprider sig över kolbädden. Jag tror att det finns en pyroman i alla. Till det grillade så vill ha något som är enkelt att göra men roligare än potatis. Här kommer en liten favorit örtpolenta, använd vilka örter ni vill, jag kör med gräslök. Recept 100 g polenta 3,5 dl vatten 1,5 dl kycklingbuljong 1 dl parmesan finhackad gräslök (eller vad man vill) S&P Metod Koka upp vätskan och polentan under omrörning, låt det koka försiktigt i några minuter. Ställ åt sidan. Vänd ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Lägg ner polentan i en form och kyl. När den är stel kan man skära upp den i portionsbitar och steka den och värma klart den i ugn. Done! Enkelt och ett lite annorlunda tillbehör till maten. Servera det nästa gång du grillar lamm, du kommer inte bli besviken.

Gammel dansk – En dryck för gudar?
Nu några dagar efter fisketuren så har mina tankar klarnat kring Gammel Dansk Bitter Dram (nr 761), det är en dryck som enligt vissa dricks av gudar. Jag kan tycka att det är en gnutta överreklamerat, eller kanske rentutav skitäckligt faktiskt. Det kanske är doften som får mig att känna avsky, malört blandat med apelsintoner är tydligen inget för mig. Det är ändå smaken som får smaklökarna att bli mentala, samma toner som i doften men med en bitter/besk spritig smak. Läser man på flaskan så rekommenderar de detta på fisketuren och även på morgonen. Med risk för att bli påhoppad av dem som tycker det är skit gott så kommer jag inte betygsätta denna dryck utan tycker helt enkelt att den inte är värd sitt pris.

Bearnaisesås
Jag fick en fråga för ett tag sedan om jag gjorde min egen bearnaise, och det gör jag även om det tar död på min arm under vispningen. Det är en grym skillnad på egengjord och den man köper, det är dessutom nästan omöjligt att misslyckas. Om man mot förmodan har otur att såsen skär sig så är det bara fixa nya äggulor och använda det man har gjort tidigare och vispa vidare. Recept 6 st ägg 500 g smör 5 st vitpepparkorn 4 st schalottenlökar 0,5 dl vinäger 1 dl vatten Kvist dragon Persilja Citron Metod Smält smöret på svag värme i en kastrull. Det är bra om du kan hålla smöret varmt medans du gör de andra momenten.Hacka schalottenlöken och lägg den samt vitpeppar, dragon, vinäger och vatten i en kastrull, reducera till ca hälften. Sila ner det i en bunke som står i ett vattenbad. Vispa ner äggulorna och vispa som en tok tills såsen tjocknat. Häll sakta ner det smälta smöret under konstant vispning. Ner med persilja, dragon och smaka av med salt och peppar. Personligen avslutar jag med lite pressad citron. Var försiktig med saltet det kan ta över såsen om det vill sig illa. Vill man göra en kall bearnaisesås så kan jag rekommendera denna, verkar vara sjukt god.

Kräftor, sprit och snapsvisor
Ja, nu är det dags för det årliga kräftfisket, det är något som många längtar efter. Det är något speciellt med själva fisket kan jag tycka men just kräftor som föda är inte min grej. Det brukar bli grillat för min del men det kanske ni redan listat ut. Det kommer givetvis att bli någon kräftskiva där det prompt ska sjungas en massa snapsvisor, så för att överleva och döva upplevelsen kommer jag givetvis gör en egen snaps, samt testa om min upplevelse av midsommarsnapsen passar bättre till kräftor än till sillen. Recept på  Åbroddssnaps 70 cl Brännvin special 2 kvistar åbrodd 0,5 citron, skalet Metod Lägg allt i en flaska, tänk på att det vita inte skall komma med från citronen. Låt dra i 4 dagar, smaka av. Vill man få litdare smak kan man söta den lite.

Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple
Ett öl från Belgien med en lite grumlig gul färg, med sina 9 % är det inget öl man dricker många av. Jag tycker att doften hade lite väl mycket apelsintoner och sötma för att jag skulle falla pladask. Det är ungefär samma med smaken, lite citrus, bröd och lite jäst gör att den får 68 i betyg. Jag gillar uppenbarligen inte denna typ av öl, frågan är om man kan lära sig att gilla dem eller om man förevigt kommer ha svårt med doft och smak. Jag kan nog tycka att Houblon Chouffe Dobbelen IPA Triple (nr 11672) har ett lite mastigt pris dessutom.

Nora Glass = Masspsykos
Glass är något som nästan alla tycker om, personligen så gillar jag glass som gärna är gjord samma dag. Nora Glass är en av de som utnämner sig för att alltid (sedan 1923) ha dagsfärsk glass. Dessutom att de har gjort det sedan 1923 är ju tydligen en garant för att det är “fantastiskt” gott. Efter att ha smakat på deras glass förra helgen är jag fortfarande av den uppfattningen att Nora Glass lever på att folk har skapat en masspsykos kring den “fantastiska” glassen. Jag undrar hur många som faktiskt har gjort en test mellan olika glassar, eller egentligen känner vad det smakar. De skriver på sin hemsida att de har en ny smak varje dag, men alltså varför måste man det? När vi åkte förbi där förra helgen så var det “Champissorbet” alltså drickan Champis som de har gjort sorbet på. ALLVARLIGT, det var inte ens gott, har man ingen stolthet utan har det gått ägaren åt huvudet med all uppståndelse över deras “fantastiska” glass så han måste ha en konstig smak varje dag? Eller är han lite av en kändiskock i glassbranchen som klarar av att ro hem allehanda smaker utan att folk upptäcker att det smakar kemisk och äckligt? Jag köpte iallafall deras storsäljare, vanilj och hasselnöt, det smakar lite kemiskt och är alldeles för kornig och isig för min smak. Nu får man givetvis tycka precis hur man vill om  hur glass ska smaka, tyvärr även fel verkar det som eftersom alla vallfärdar till Nora glass för att köpa en strut. Det måste vara den nya sortens människa som har glömt hur äkta vara smakar, jag kallar dem från och med nu för aromämnesälskare. Man är ju ruggigt nära att skapa en facebookgrupp emot Nora Glass! Skärpning, testa att göra glass hemma istället med riktiga smaker, det är gudomligt gott! Hemskt ledsen att sanningen svider.


Annons:

Vill du tjäna pengar på din blogg?

Vet du om att du kan tjäna pengar på ditt bloggande? Genom att publicera annonser från olika affiliatenätverk på din blogg får du provision på den försäljning som dina besökare genererar. Du väljer själv vilka företag och produkter du vill marknadsföra men en enkel tumregel är att hålla sig till sådant som intresserar just dina besökare.

Nedan listar vi olika affiliatenätverk som vi rekommenderar. Besök dem alla och registrera ett konto som "Publisher / Annonsör". Därefter kan du välja och vraka mellan olika program som du vill marknadsföra. Kontakta oss gärna om du har några frågor så ska vi försöka hjälpa dig framåt. Lycka till!


Registrera konto på AdTraction - Har många bra annonsprogram för t.ex. hälsa, skönhet, parfym, smink m.m.